Luna este singurul nostru satelit care a fost creat de asteroidul care a distrus dinozaurii. Luna este un loc prafuit incins ziua si inghetat noaptea. In Secolul trecut, aterizarea omului pe Luna a fost cea mai mare realizare a programului "cursa spatiului" si a cunostintelor noastre despre Luna. Noi suntem "norocosi" ca avem Luna, caci atractia sa gravitationala are un efect stabilizator asupra Pamantului. Daca ea nu ar fi existat, planeta noastra s-ar fi rotit haotic, fapt care ar fi afectat in mod negativ clima si ar fi facut dificila evolutia vietii. Acesta este interiorul lunii:

1.
Scoarta- Despre scoarta lunara se crede ca are o grosime medie de 70 km. Este mai mare decat a Pamantului pentru ca s-a racit si s-a solidificat mult mai repede.
2. Mantaua- Mantaua Lunii are o grosime de cel putin 1.000 km. Este alcatuita in cea mai mare parte din materie pietroasa si din cateva metale. In adancul mantalei se nasc cutremure de intensitate medie.
3. Nucleul- Informatiile magnetice colectate de naveta Lunar Prospector in 1999 indica faptul ca Luna are un nucleu mic care reprezinta mai putin de patru procente din masa sa totala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu